Предизвиква ли лазерна епилация пигментация на кожата?

лазерна епилация

Въпреки популярността на доказаната й ефективност, значителен брой потенциални клиенти изпитват колебания да се подложат на процедурата лазерна епилация, заради обясним страх от възможни изгаряния или пигментация на кожата на мястото, изложено на действието на лазера. На практика подобни усложнения могат да възникнат по няколко причини като:

  • неточно съобразена настройка на апаратурата;
  • нарушение на препоръките, дадени от експерта;
  • индивидуална свръхчувствителност към въздействието на лазерните лъчи.

 

Кога може да възникне пигментация след лазерна епилация?

Леко зачервяване на кожата в засегнатата от лазера зона е нормална реакция и не изисква лечение, защото изчезва до няколко часа. Охладителната система, която е големият плюс на александритния лазер, способства за освобождаването от по-обезпокоителни рискове. Пигментация може да възникне в резултат на изгаряне на кожата по време на процедурата, по-вероятна е нейната поява при хора с тъмна кожа, като интензивността е строго индивидуална. В повечето случаи пигментациите се заличават от само себе си. Може да ви бъдат предписани лекарства, които да ускорят възстановяването на нормалния цвят на кожата (избелващи препарати за местна употреба).

 

Профилактика на пигментационни петна

   За да бъде избегната възможността от появата на пигментации след лазерна епилация, е важно да имате предвид някои основни правила:

  • Разрешено е да се подложите на лазерна епилация не по-рано от две седмици след обезкосмяване с пинсета, кола-маска или епилатор.
  • Ако имате временен тен, изчакайте той да избледнее и след това се ориентирайте към лазерна епилация.
  • Поне седмица след лазерна епилация не излагайте третираната зона на пряка слънчева светлина и минимум половин месец използвайте слънцезащитни кремове с висока степен на защита.
  • Ако приемате антибиотици, информирайте лекаря, за да прецени дали това е проблем.
  • Не нанасяйте козметични продукти, съдържащи спирт, върху участъка за епилиране ден преди и ден след лазерна епилация.
  • Въздържайте се 24 часа след сеанса да посещавате сауна и не вземайте гореща вана.

 

Най-важният съвет, разбира се, е да изберете лазер център с безупречна репутация. В България класацията оглавява Лазер център АРМАДА – международно признат за качествен, модерно оборудван и снабден с добри специалисти.